Als je stopt met trainen en erover denkt om er weer mee aan de slag te gaan, ben je bekend met het sterke schuldgevoel dat je krijgt als je bedenkt hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Daarbij komt ook een ongemakkelijke mix van angst (omdat je weet hoe moeilijk het zal zijn om weer fit te worden), onzekerheid en angst dat je je fitness-zoektocht nu niet opnieuw zult doen oplaaien. Geen wonder dat het eerste antwoord dat in je opkomt is om het al op te geven en iets nieuws te zoeken.

Dit alles is natuurlijk.

Door te deconstrueren waarom je je voelt zoals je doet, zul je zelf uitvinden hoe je het allemaal beter kunt aanpakken en het gemakkelijker maken om weer fit te worden dan je ooit had kunnen hopen. Mensen kiezen om verschillende redenen om te sporten. Sommige hiervan zijn extrinsiek (om er slanker, sterker en sexier uit te zien) en sommige zijn intrinsiek (om zich beter te voelen, stress te verminderen en meer fysieke controle te hebben).

Fysiek

– Door oefening bereiken we een fysieke transformatie. We worden, sneller of sterker, hebben meer uithoudingsvermogen en meer fysieke kracht.

Cognitief

– We oefenen omdat we weten dat het goed voor ons is. Studie na studie leert ons dat regelmatige lichaamsbeweging goed is voor het lichaam, het verouderingsproces vertraagt ​​en de hersenen helpt beter te functioneren, mentale degeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer te voorkomen en een betere levenskwaliteit te garanderen naarmate we ouder worden.

Affectief

– Oefening is ons favoriete medicijn voor stemmingsverbetering en stressverlichting. We gebruiken het om ons een goed gevoel te geven als we laag zijn en vaak verslaafd raken aan de high die het genereert.

Verwachtingen bepalen wat je krijgt

Het lichaam beïnvloedt de hersenen die de geest besturen. Er is een onvermijdelijke feedbacklus van de ene naar de andere twee, dus wat we ervaren, denken en voelen, wordt de achtergrond waartegen onze motivatie wordt gevormd. Motivatie is ook een complex mentaal construct met neurobiologische implicaties, maar we gaan hier niet verder op in dan het te herleiden tot een simpele zin: je doet alleen wat je echt wilt.

Opnieuw beginnen is moeilijker

Op een gegeven moment zal het leven in de weg staan. Zelfs de meest toegewijde van ons zullen dan een pauze nemen en op een ander moment zullen we overwegen om weer regelmatig te gaan sporten en weer fitter te worden. En dat is wanneer we deze muur zullen raken.

Ten eerste is er de schuld.

We voelen ons schuldig omdat we gestopt zijn en voelen ons nu schuldig omdat we weer in training zijn gekomen. Een deel van ons is van mening dat terugkomen erger is, omdat we nu zelf weten dat we zijn gestopt. We voelen ons schuldig omdat we het gevoel hebben dat we ook zwakheid toegeven. Het leven heeft ons te veel gek gemaakt. Dan is er de weerstand die we voelen omdat we weten dat het fysiek moeilijk zal zijn om weer in training te gaan.

e Slimme manier om weer fit te worden

Met de ‘geheime’ formule om na een pauze weer fit te worden, wordt met dit alles rekening gehouden:

Vergeet de schuld.

Gemakkelijk terug naar training.

Krijg ondersteuning.

In contact te blijven.

Blijf zen.

Geniet van de reis

Deel de reis