Oefening maakt je sterker en fitter.

Volgens het laatste wetenschappelijke onderzoek word je er ook slimmer van. We hebben onderzoek laten zien dat gevechtsbewegingen je cognitieve fitheid helpen verbeteren en zelfs de biologische klok van je lichaam en hersenen terugdraaien.

Wat we nu zien, zijn studies die kijken naar meer traditionele vormen van lichaamsbeweging en hun cognitieve effect op de hersenen meten in termen van veroudering, ziek worden (Alzheimer en dementie) en de impact die dit heeft op onze dagelijkse besluitvorming .

Cardio-oefening verandert de hersenen

De correlatie hier duidt alleen op verbetering van de besluitvorming met cardio-gebaseerde oefeningen (de niet-cardio-controlegroep bereikte niet dezelfde structurele veranderingen in de hersenen) omdat er meer onderzoeken nodig zijn voordat we daar een conclusie over kunnen trekken.

De hints zijn echter dat langdurige, intensieve cardiovasculaire en aerobe oefeningen (hardlopen, HIIT-training, high-impact-oefeningen, enz.) Blijvende veranderingen in de hersenen opleveren die de redenering van hogere leidinggevenden verbeteren.

Vechtsporten hebben nog steeds een voorsprong

Als het er echter op aankomt om het meeste rendement te behalen, fysiek en mentaal; op vechtsport gebaseerde fitnesstraining lijkt een voorsprong te hebben.

Overzicht

Alle vormen van lichaamsbeweging zorgen voor blijvende fysieke verandering. Alle vormen van lichaamsbeweging helpen de zuurstof- en bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren. Sommige vormen van lichaamsbeweging hebben echter een grotere impact op de structuur van de hersenen. Dit helpt bij het verbeteren van hogere cognitieve functies en kan dementie voorkomen naarmate de hersenen ouder worden. Aerobics, HIIT, cardiotraining en op martial arts gebaseerde fitnessprogramma’s bieden hier grotere zichtbare voordelen dan alleen weerstandstraining.