Lichamelijke activiteit heeft zuurstof nodig zodat de spieren goed kunnen werken.

We denken allemaal dat we weten hoe we moeten ademen omdat we het elke dag doen, maar net zoals we moeten leren om de manier waarop ons lichaam beweegt te optimaliseren, zodat we krachtiger kunnen worden, moet onze ademhalingstechniek eerder verworven dan instinctief zijn, vaardigheid.

Vanuit het oogpunt van puur zuurstofopname is er geen verschil of u ervoor kiest om lucht door uw neus of door uw mond in te zuigen. Beide innames nemen zuurstof op, brengen het naar onze longen en van daaruit via de rode bloedcellen in onze bloedbaan naar de spieren die het nodig hebben, zodat ze kunnen werken.

Er zijn een paar dingen die u in gedachten moet houden die u kunnen helpen.

Ten eerste de voor de hand liggende: ademhaling gaat over ritme. Wanneer we het middenrif inademen en de externe intercostale spieren samentrekken. Het diafragma beweegt naar beneden, waardoor het volume van de borstholte toeneemt, en de externe intercostale spieren trekken de ribben omhoog en naar buiten, waardoor de ribbenkast wordt vergroot en dit borstvolume verder wordt vergroot.

Als we oefenen, zijn we onderweg, dus dit gebeurt niet terwijl we stilstaan. Onze fysieke activiteit omvat het gebruik van vele andere spiergroepen en tenzij er een ritme is in hoe alles gebeurt, is er een zeer reƫel gevaar dat concurrerende spiergroepen elkaar in de weg zitten. Inspiratie wordt dan moeizaam. We halen oppervlakkig adem in plaats van diep en worden veel sneller vermoeid.

Dit heeft kritische gevolgen bij sommige activiteiten.

Vechtsporters, boksers, dansers en gymnasten zouden bijvoorbeeld kunnen lijden aan verminderde prestaties als ze via de mond inademen. Omdat het de hersenen zijn die het lichaam sturen, profiteren complexe activiteiten waarvoor op cruciale momenten kritische beslissingen moeten worden genomen, het meest van ritmische ademhaling die de spieren synchroniseert en de hersencentra het meest effectief gebruikt.

Dus je ziet misschien niet echt een groot verschil in je prestaties als je inademt door de mond en jogt, maar als je een race loopt en je hardloopstrategie moet kunnen plannen, zul je zeker het verschil voelen.